20/05/2025 0 Kommentarer
PROVST OG PRÆST OVER GRÆNSEN
PROVST OG PRÆST OVER GRÆNSEN
# Ledig stilling præst

PROVST OG PRÆST OVER GRÆNSEN
Bliv en bærende kraft i det danske kirkeliv i Sydslesvig
Den Danske Kirke i Udlandet søger en ny Sydslesvigprovst fra den 1. september 2025 eller snarest derefter. Sydslesvigprovsten er den ene af to præster ved Helligånds Sogns Menighed i Flensborg samt formand for Den Danske Kirke i Sydslesvig og forestår sammen med forretningsføreren kirkekontorets arbejde. Kirkekontoret har fire ansatte.
Stillingen er lønindplaceret i lønramme 37 med tillæg på 52.000 kr. (årligt grundbeløb).
Sydslesvig
Sydslesvig er området i det nordlige Tyskland mellem den dansk-tyske grænse og Ejderen. Sydslesvig har en befolkning på omkring 500.000 og udgør ca. en femtedel af indbyggerne i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Ved siden af højtysk tales der plattysk, dansk (herunder sønderjysk) og nordfrisisk. Regionens største by er Flensborg. Det danske mindretal i Sydslesvig udgør cirka 50.000 dansksindede, som historisk set altid har haft hjemme i området.
Dansk Kirke i Sydslesvig
Dansk Kirke i Sydslesvig (DKS) er et evangelisk-luthersk kirkesamfund, organiseret efter tysk foreningslov. DKS fungerer som en paraplyorganisation for 22 selvstændige menigheder, som geografisk er spredt mellem Sild i vest til Kappel i øst og fra Aventoft i nord til Rendsborg i syd. Menighederne kan i deres organisationsform sammenlignes med valgmenigheder i Danmark.
DKS’ øverste myndighed er den årlige Kirkedag, der svarer til en generalforsamling. Mellem to Kirkedage ledes DKS af kirkerådet (foreningens bestyrelse), som består af syv lægfolk, tre præster og sydslesvigprovsten, med DKS’ forretningsfører som sekretær.
Sydslesvigprovsten er formand for DKS. Det biskoppelige tilsyn varetages af biskoppen over Haderslev Stift.
Den Danske Kirke i Udlandet (DDKU)
DDKU er den ansættende myndighed. Udlandsprovsten er organisationens leder samt leder for sekretariatets medarbejdere på Frederiksberg og sydslesvigprovsten. Kirkekontoret i Flensborg og sekretariatet på Frederiksberg har et tæt samarbejde om rekruttering og ansættelsen af nye præster.
Menighedsliv
De danske menigheder er spredt over de 5.000 kvadratkilometer, der udgør Sydslesvig. De er til for de mennesker i området, som ønsker at deltage i et dansk kirkeliv på folkekirkelig vis.
Anderledes end i Danmark bliver medlemmerne i de danske menigheder i Sydslesvig ikke automatisk medlemmer ved dåben, men skal aktivt melde sig ind i en af de danske menigheder.
Kirkesproget er dansk, men præsternes kontaktflade inkluderer også tyske kolleger, myndigheder og pårørende. I mange menigheder skal der også tages hensyn til, at frisisk og plattysk spiller en rolle i mange af medlemmernes hverdag. Af hensyn til familie og venner foregår kirkelige handlinger derfor til tider delvist på tysk.
DKS bygger bro mellem det danske menighedsliv syd for grænsen og den danske folkekirke. DKS er ikke en frikirke med en særlig fortolkning af kristendom; den er forpligtet på den danske folkekirkes anordninger, liturgi og salmebog.
Navnet Dansk Kirke i Sydslesvig afspejler en tæt tilknytning til det danske mindretal og det liv, der udfolder sig på mange forskellige måder gennem de forskellige danske organisationer i Sydslesvig. Det danske kirkesamfund er ofte en vigtig livsnerve for det danske mindretal, især i de små landsbyer i Sydslesvig, der ikke råder over danske institutioner.
I 1968 blev der indgået en samarbejdsaftale med den tyske kirke (Nordkirche), som berettiger de danske præster til at afholde gudstjenester og udføre embedshandlinger i de tyske sognekirker efter den danske folkekirkes ritualer og uden krav om tysk sprog.
Der foregår et godt og frugtbart samarbejde mellem de danske og tyske menigheder. I det daglige er der ofte tæt kontakt mellem de lokale danske og tyske præster, blandt andet gennem samarbejde omkring økumeniske gudstjenester.
Opgaver
Sydslesvigprovsten fører sammen med Haderslev Stifts biskop tilsyn med og virker som leder for de danske præster i Sydslesvig, der udsendes af Den Danske Kirke i Udlandet. DKS virker i samarbejde med Den Danske Kirke i Udlandet og modtager via denne den danske stats finanslovstilskud.
Der er ca. 60 prædikesteder i Sydslesvig. DKS har 16 egne kirkebygninger. Herudover er der kirkesale både på skoler og i forsamlingshuse, samt mulighed for at benytte sig af de tyske sognekirker. Dette forudsætter, at præsten på stedet er bekræftet af biskoppen over Slesvig. Sydslesvigprovsten præsenterer derfor nyansatte præster for den tyske biskop. Sydslesvigprovsten skal fastholde og videreføre de nære relationer til tyske kirkelige organisationer og institutioner.
Som formand for kirkerådet (bestyrelsen) har sydslesvigprovsten både myndighed og ansvar i forhold til DKS, der er anerkendt som almennyttig forening i Tyskland. Kirkerådets formandskab, sydslesvigprovst og næstformand, udgør sammen med yderligere et kirkerådsmedlem og forretningsføreren kirkerådets forretningsudvalg.
Sydslesvigprovsten indgår desuden i et tæt samspil med såvel Den Danske Kirke i Udlandets udlandsprovst som med Haderslev Stifts biskop. Sydslesvigprovsten er en del af Haderslev Stifts provstekollegium og deltager i provstemøder og faglig sparring hen over grænsen.
Sydslesvigprovsten skal udvise vilje og evne til samarbejde med menighedsrådene og præsterne i Sydslesvig og være i stand til at udvikle visioner for det danske mindretals folkekirkelige arbejde i overensstemmelse med folkekirkens grundlag og folkekirkelige traditioner.
Sydslesvigs danske kirkeliv er generelt præget af den grundtvigske arv. DKS søger en provst, som har klare teologiske holdninger og samtidig en rummelighed over for andres synspunkter. Sydslesvigprovsten skal udover at være i stand til at formidle teologiske emner også være en god forkynder og prædikant for børn, unge og voksne. Dokumenteret ledelseserfaring vil være en fordel.
Helligåndskirken
Sydslesvigprovsten fungerer også som en af to præster ved Helligåndskirken og varetager opgaver, der hører til præstetjenesten, herunder at aflægge hjemmebesøg og at være opsøgende i forhold til byens foreningsliv.
Helligåndskirken har status af hovedkirke for DKS. Den ligger i hjertet af Flensborg på byens hovedstrøg. Kirken er en åben kirke med ca. 40.000 besøgende gæster om året. Kirkerummet blev i 2013 udsmykket med Bjørn Nørgaards Pinseporten. På grund af kirkens centrale beliggenhed og gode akustik gennemføres der hvert år en række kirkekoncerter.
Helligånds Sogns Menighed består af ca. 400 medlemmer. Helligåndskirken har et godt menighedsliv og et tillidsfuldt samarbejde med de andre danske menigheder samt den tyske nabomenighed. De kirkelige handlinger omfatter bl.a. gudstjenester, vielser, konfirmation og begravelser. Dertil kommer foredrag og menighedspleje.
Menighedsrådet lægger vægt på, at sydslesvigprovsten i sin funktion som præst er opsøgende og udadvendt i sit arbejde på folkekirkelig vis og formår at indgå i et samarbejde med det danske mindretals kulturelle, pædagogiske og folkelige foreninger samt de tyske kirker i området. Der vil blive lagt vægt på, at vedkommende besidder et godt humør og veludviklede samarbejdsevner kombineret med evnen til at formidle teologiske emner.
I sin funktion som præst bliver sydslesvigprovsten en del af Helligånds Sogns Menighedsråd, der er optaget af at styrke Helligåndskirkens profil såvel indadtil som udadtil. Der vil derfor være behov for, at vedkommende kan indgå i dette samarbejde på en konstruktiv måde og gerne med nye ideer.
Provstebolig
Til stillingen hører en tjenestebolig i et villakvarter (Wrangelsgade 14, 24937 Flensborg). Der er tale om en fredet bolig på i alt 230 m² på to plan samt kælder. På stueplan er der kontor, spisestue, stue, køkken, gæstetoilet og yderligere to værelser. Fra spisestuen er der adgang til haven på ca. 600 m².
Der er 3 værelser med toilet og bad på 1. sal. Herudover er der arkiv på 1. sal på ca. 15 m² (to værelser og toilet).
Boligen er centralt beliggenhed tæt på restauranter og butikker og med danske skoler og børneinstitutioner i nærheden.
Boligbidrag udgør ca. 5.000 kr. pr. måned, hertil kommer udgifter for el og vand efter forbrug samt for varme iht. gældende cirkulære
Ansættelse
Ansættelsen sker i henhold til § 3 i overenskomsten mellem Den Danske Kirke i Udlandet og Dansk Kirke i Sydslesvig:
Menighedsrådet i Helligånds Sogn og Dansk Kirke i Sydslesvigs kirkeråd afgiver deres udtalelser til biskoppen over Haderslev Stift, som sender sin udtalelse til bestyrelsen for Den Danske Kirke i Udlandet, som ansætter sydslesvigprovsten.
Ved ansættelse i en udlandskirke bevarer du tjenestealder fra Folkekirken. I forbindelse med ansættelse af præster med mulighed for optagelse i Pensionsordningen af 1950 søger Den Danske Kirke i Udlandet straks og uden ugrundet ophold om pensionsmæssig optagelse i ordningen, jf. det til enhver tid gældende regulativ herfor. For øvrige præster og i tilfælde af afslag på optagelse i Pensionsordningen af 1950 indbetaler Den Danske Kirke i Udlandet fra ansættelsens påbegyndelse et samlet pensionsbidrag på 18,07% af den samlede løn til PFA.
Ansøgninger stiles til Den Danske Kirke i Udlandet, Udlandsprovst Selma Ravn via mab@dendanskekirke.dk. Hvis du sender personfølsomme oplysninger med, bedes du sende din ansøgning inkl. bilag via dette link.
Ansøgningsfristen er den 20.06.2025 kl. 12.00.
Menighedsrådet ønsker, at ansøgeren vedlægger en prædiken fra pinsen samt henviser til et kirkeblad hhv. artikel om et teologisk/kirkeligt emne, som ansøgeren har forfattet.
Ansættelsessamtaler og prøveprædikener afvikles i uge 27. Samtale med udlandsprovst Selma Ravn og biskop Marianne Christiansen finder sted i Haderslev mandag den 30. juni 2025.
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at kontakte:
- udlandsprovst Selma Ravn (tlf. +45 7026 1828)
- biskop Marianne Christiansen (tlf. +45 7452 2025)
- kirkerådets næstformand Uwe Nissen (tlf. +49 160 97509715)
- menighedsrådsformand Jens Erik Salomonsen (tlf. +49 177 2738365).
Se mere om Den Danske Kirke i Udlandet
Læs mere om at være præst i Sydslesvig
Prospekt om stillingen, Sydslesvig og Dansk Kirke i Sydslesvig
Kommentarer